Hahn Consulting - a honlap menedzser

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Hahn Consulting - a honlap menedzser

It's... Blog

A humorvilág színe java, elsősorban az angol sorozatokra koncentrálva, de bemutatva más humoros produkciókat, filmeket, sorozatokat is. A blog célja a nagy nevettetők bemutatása, de esetenként a nevettetés is;-)

Friss topikok

A magyar humor reményei 2.: Beugró

2010.08.22. 16:20 | DHOPW42 | Szólj hozzá!

Címkék: sorozat magyar beugró magyar humor magyar remény

Ím eljött az idő, hogy a rossz műsorok mellett szemügyre vegyük azokat a próbálkozásokat, amik kifejezetten sikeresek lettek. Annó írtam, hogy két külön rovatot is szeretnék vezetni, az egyikben a jó, a másikban a rossz projektekről, emberekről írok majd. Láthatjátok, hogy elég aktívan vezetgettem a rossz oldallal foglalkozó rovatot, és elhanyagoltam a jókat, de ennek most vége! Az A magyar humor reményei sorozat első részében Kőhalmi Zoltánról írtam, és most egyetlen ember helyett egy igen sikeres és népszerű műsorról, a Beugróról szeretnék nyilatkozni!

A kérdés rögtön felmerül, hogy nevezhetjük-e a Beugrót egyszerű, humoros műsornak. Sokan nyilvánvalóan fennakadnának ezen, hisz itt jóval többről van szó, mint a humorizálásról. 4 (el)ismert és tehetséges színész a főszereplője a műsornak, akik élő közönség előtt (hatalmas nagy piros pont) különböző improvizációs játékokat adnak elő. Mivel maga a műsor egy valódi színházteremben játszódik, és a szereplők is hivatásos színházi színészek, joggal mondhatjuk, hogy a Beugró egy rettentő interaktív, forgatókönyv nélküli színházi darab. A színészeknek minden tanult és az évek során elsajátított képességüket be kell vetni, hogy sikeresen abszolválják az eléjük tárt feladatokat, és ez valóban a színészet magasiskolája. De én mégsem találom lealacsonyítónak, ha ráaggatjuk a Beugróra a "humoros műsor" megnevezést, hisz itt tényleg a nevettetés az első számú cél, még akkor is, ha ez a formátum teljesen eltér attól, amit egy humoros TV-sorozattól elvárunk.

 Az egyik legérdekesebb dolog, amit a Beugró elkövet az az, hogy teljesen elmossa a határokat a színház és a film (avagy a televíziózás) között. Magyarországon az utóbbi években, évtizedben, azt hiszem, egyértelműen a színház számított a magasabb és népszerűbb kultúrának a filmezéssel, pláne a tévézéssel szemben (ennek oka egész egyszerűen a magyar közönségfilmek és műsorok minőségében keresendő). Ez egy elég furcsa helyzet, hiszen a magyar filmek jelentős részében pont azok a színházi színészek játszottak, akik a különböző darabokban is. A lényeg az, hogy még így is egy igen éles határvonal húzódott színház és film között. És nem győzöm hangsúlyozni, hogy most a széles tömegeket szórakoztató közönségfilmekre, vagy szórakoztató tévéműsorokra gondolok. Erre itt a Beugró, ami elképesztő bátor módon ötvözi a kettőt, úgy, hogy senkinek nem lehet rá panasza: sem a színházak rajongóinak, sem pedig a tévézés fanatikusainak! Egy tökéletes ötvözete ez a műsor a két kultúrának.

A Beugró egész formátuma rettentő frissítő és újszerű. Élő, legtöbbször interaktív közönség, vázlatos forgatókönyv, improvizatív, előre nem látott helyzetek - hány magyar sorozat mondhatja el ezt magáról? Sőt, hány külföldi sorozat? A zsenialitás egy olyan ritka pillanata volt a Beugró megszületése 2007 végén, amire már nagyon rég volt példa Magyarországon. Sikerült egy olyan, szórakoztató műsort alkotni, amit a kritikusok és a közönség egyaránt imád.

És miért beszélek én erről a blogomban? Azért, mert nem mehetünk el amellett, hogy a Beugró elsődleges célja a szórakoztatás, és mindezt a humoron keresztül teszi. Ez a humor nem az a tipikus magyar humor, amit más műsorokban, sorozatokban láthatunk. Habár technikailag itt is szkeccseket látunk, mégsincsenek kilométerről látható poénok, nincsenek erőltetett popkultúrális utalások, tulajdonképpen nincs semmi várható, mivel minden poén spontán és az egyes színészek saját humorából fakadnak. Na meg persze a különböző poénos helyzetek kitalálóinak a humorából, akik kiváló érzékkel dobják össze a különböző feladatokat, és az abban szereplő helyzeteket. Az egész egy teljesen utcai, természetes humor, ami nélkülöz mindenféle hosszútávú tervezést, és ugyanazt adja vissza, mint amit pl. a fiatalok átélnek, ha poénos sztorikat mesélgetnek a barátaiknak. Ott is az a helyzet, hogy van egy alapszituáció, amit a résztvevők körüljárnak, majd szép sorban mindenkinek beugranak a dologról poénok, azt előadják a többieknek, majd nagyokat nevetnek.

Nem véletlen, hogy olyan népszerű ez a műsor a fiatalok körében. Az sem véletlen, hogy számos összejövetelen vagy lájtosabb bulin előkerül a Beugró-társasjáték, amit nagy előszeretettel játszik mindenki. Mert ez pontosan az a humor, ami mindenkié, ami mindenkiben megvan, és amit mindenki ért. Ez a tökéletes közönség-szórakoztatás. A Beugró teljesen természetesen hozza mindazt, amit más, szigorú forgatókönyvvel és filmszerűen leforgatott jelenetekkel operáló sorozat szeretne elérni.

Nagyon sokat dobott a magyar televíziózáson ez a sorozat, én azt mondom. Rengeteg kultikus jelenetet sikerült alkotni, amik beépültek a köztudatba, a szereplők már-már legendákká váltak, és magának a műsornak is elképesztő nagy a kultusza. De persze hosszútávon mindenre rá lehet unni, és ami egyszer, kétszer, sőt, akár háromszor is vicces volt, az lehet, hogy százötvenedjére már unalmas és kiszámítható lesz - még úgy is, hogy a sorozat alappillére a kiszámíthatatlanság. Hiába rettentő népszerű, nem biztos, hogy jót tesz a műsornak az a renteget ismétlés; lehet, hogy ráférne már valami nagy újítás. Ha egyáltalán lehet hasonlót belevinni ebbe a formátumba. De az is lehet, hogy tévedek, és semmiféle változtatásra nincs szüksége a Beugrónak, csak hoznia kell a szokásos formáját. Láthattunk már olyat nem is egyszer, hogy egy nagyon sikeres műsor sok-sok évig, sőt, akár évtizedekig is a nézők kedvence legyen (pl. Jóbarátok, A Simpson-család). Hogy a Beugró melyik kategóriába fog tartozni - abba, amelyiket meg lehet unni, vagy abba, amelyik örök klasszikussá válik -, az a közeljövő zenéje. De akárhogy is lesz, a Beugró az egyik, ha nem a legsikeresebb tévés próbálkozás, amit az elmúlt években láthatott a közönség. Gratulálok a készítőknek, a színészeknek, és mindenkinek, aki valamilyen módon részt vett ebben a projektben és segítette az elkészülését! Csak így tovább, és még több hasonlóan jó ötletet!

 

Honlapja nem termel bevételt?

Hahn Consulting - A honlap menedzser

A bejegyzés trackback címe:

https://ittts.blog.hu/api/trackback/id/tr222239125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása