Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Hahn Consulting - a honlap menedzser

It's... Blog

A humorvilág színe java, elsősorban az angol sorozatokra koncentrálva, de bemutatva más humoros produkciókat, filmeket, sorozatokat is. A blog célja a nagy nevettetők bemutatása, de esetenként a nevettetés is;-)

Friss topikok

Hall of Fame 1.: Stephen Merchant & Ricky Gervais

2010.01.08. 00:17 | DHOPW42 | 6 komment

Címkék: mozi brit hall of fame angol the office angol humor ricky gervais extras stephen merchant

Hall of Fame nevű bejegyzés-sorozatomban, úgy is lehet mondani, hogy állandó rovatomban a legismertebb és leginkább ismerettségre méltó angol komikusokat fogom bemutatni. Pályájukat, életüket, műveiket, egy szóval azt, hogy miért is szeretjük őket igazán:-) Mert hogy szeretjük őket, ebben biztos vagyok. Oké, legalábbis remélem. A rovat első részében pedig nem másokat mutatok be, mint Stephen Merchant-et és Ricky Gervais-t, a zseniális (és a blog által is elemzett) The Office és Extras című sorozatok készítőit, színészeit.

Igen, rögtön rendhagyó módon két embert mutatok be, de úgy gondolom teljességgel megérdemlik. Oké, talán az is beleszól, hogy ha külön-külön bejegyzésben mutantám be őket, akkor Stephen Merchant-ről jóval kevesebb dolgot tudnék leírni, mert pályája - ahogy én látom - nem annyira aktív, mint Gervais-é, és az a kevés dolog is pontosan ugyanaz lenne, amit Gervais-hez is írnék. Mivel ők elválaszthatatlanul egymáshoz nőttek. És közös munkáik legendásan jóra sikerültek. Ha ők ketten összedolgoznak, akkor abból csakis jó sülhet ki. Kezdjük hát a kettejükről készített írásomat Stephen Merchant-tel!

Merchant 1974. november 2-án született Bristolban, Angliában. Szerény gyerek volt, jó tanuló, és hihetetlen magas. A ma 201 centiméteres fickóról rengeteg poénos megjegyzést lehet találni a neten, amiket kollégái mondtak róla, úgy mint "egy két lábon álló gyík elektrosokkos kezelés után", "szemüveges botsáska", és hasonlók. Merchant megjelenése valóban megalapozott humorforrás, de szerencsére mi nem ezért szeretjük:-) Stand-uposként kezdte, ma már Magyarországra is beszivárgott ez a stílus, majd különböző rádiózások és nem túl sikeres tévés próbálkozások után 2001-ben hírnevet szerzett a hallatlanul eredeti és zseniális The Office-szal, amit ő és rendszeres író-rendezőtársa, Ricky Gervais készítettek. Na jó, valójában nem rögtön szereztek hírnevet, mivel az Office-t először csekély népszerűség fogadta, de később a DVD-k megjelenésével és a műsor újrasugárzásaival a sorozat megkapta méltó hírnevét. Így Merchant is, aki azóta 2005-ben elkészítette az Extras-t (szintén Gervais-zel), illetve rádiós műsoraival és internetes podcastjaivel további ismerettséget szerzett.

Be kell vallani, hogy arcra inkább Gervais-t ismerik többen, de éppen ezért adtam meg azt a tiszteletet, hogy a bejegyzés címében kivételesen Merchant nevét írtam előre, ezzel is jelezve, hogy nálam ő nem egy másodhegedűs. Valószínűleg más, az angol humort kedvelő embereknél sem, csakhát muszáj kiemelni, hogy hiába Ricky lett az, aki többször tűnik fel a képernyőkön mostanában, ettől még mind a ketten ugyanakkora zsenik. Az Office-ban Merchant szerénytelenül még nem vállalt szerepet (leszámítva egy 2. évados cameo-t, amiről természetesen majd írni fogok a jövőben), viszont az Extras-ban már ő is főszereplő, méghozzá micsoda főszereplő! Ebben a sorozatban már ugyanazon a szinten van, mint Gervais, és ebből a sorozatból tűnik ki igazán, hogy ők 50-50%-ban járulnak hozzá mindegyik közös produkciójuk sikeréhez. De valamiért mindig Ricky Gervais nevét írják előre, és ez téves gondolatokat ébreszthet sokakban. Talán csak annyi az oka, hogy az ABC-ben a G van előbb, nem az M...

De akkor térjünk is rá az őrült Ricky Gervais-re! Az emberre, aki a világ egyik legrémisztőbb, legharsányabb nevetését tudhatja magának. Gervais 1965. június 25.-én született Reading városában. Szokatlan írásmódú középső nevét (Dene) elmondása szerint annak köszönheti, hogy apja részeg volt, amikor a születési anyakönyvi kivonatot kitöltötte, de ezen kívül teljesen normális gyerekkora volt, ami mellőzött mindenféle attrocitást. Merchant-hez hasonlóan ő is kevésbé sikeres próbálkozásokkal kezdte a tévénél, a '90-es években ő is stand-upolt, habár nem volt annyira népszerű, de róla is azt lehet elmondani, hogy végül ő is az Office-szal robbant be a köztudatba, ahol ő játszotta a főszerepet csak úgy, mint az Extras-ban. Mindkét sorozatból kitűnik, hogy Gervais mennyire tehetséges színész és humorista, de ezt igazából bármelyik angol humorsorozat bármelyik szereplőjéről elmondhatjuk. Ettől persze nem csökkennek Gervais érdemei, sőt.

Valószínűleg az Office főszerepének köszönheti hajszállal nagyobb hírnevét, mint Merchant. Asszem nem is bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy azóta kisebb mellékszerepekre, cameo-kra felkérték az Alias-ban, a Simpson családban (amelynek egy teljes epizódját ő is írta), szerepelt az Éjszaka a múzeumban mindkét részében, a Csillagporban (ciki, de láttam a filmet, és akkor még nem ismertem meg!), illetve többször járt már a David Letterman Showban. Hírnevét tovább növelte, hogy azóta 3 igencsak sikeres stand-up turnét is csinált (Animals [2003], Politics [2004], Fame [2007]), amikből terveim szerint a jövőben majd mutatok részleteket. És ami még Gervais pályafutásához tartozik, hogy megjelent Flanimals című gyerekkönyve 2004-ben, amihez készültek folytatások, illetve amiből ő maga forgat majd filmet 2011-re.

Stephen Merchant és Ricky Gervais két zseni, akik hihetetlen módon ismerik az életet, és az emberek közötti mindennapos helyzeteket. Erről árulkodik a két legsikeresebb sorozatuk (igen, az Extras is, de az természetesen majd megkapja saját bejegyzését), és szinte bármi, amit csinálnak manapság. És nem elég, hogy felismerik a tipikus szituációkat, amik fölött mások elsiklanak, de tökéletesen vissza is tudják adni azt filmen. Tényleg azt lehet róluk mondani: értenek az élethez és ismerik azt. És az a csodálatos, hogy nem az élet nagy kérdéseiről van szó kettejük műveiben (legalábbis nem elsősorban), hanem az élet legeslegapróbb mozzanatairól. Nem győzöm hangsúlyozni ennek jelentőségét: én ugyanis még nem találkoztam az Office és az Extras előtt olyan művel, ami ennyire hitelesen, realisztikusan és valószerűen vissza tudta volna adni a mindennapi életet. Komolyan mondom eszméletlen, amik ők összehoznak. Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róluk, akiket személy szerint a világ egyik leghumorosabb embereinek tartok. Ők valóban tisztelik, megbecsülik a humort. És habár Gervais bizonyos megmozdulásai keltenek megrökönyödést az emberekben (gondolok itt kontroverziális [van ilyen szó?] stand-up témákra), ő erre nem tud mit mondani, csak annyit, hogy... ilyen a humor. És manapság csak nagyon-nagyon kevesen értenek ehhez annyira, mint ők ketten. Kívül-belül ismerik a humort. És ezt nagyon becsülöm bennük.

Érdemes a jövőben is odafigyelni Gervais-ékre, ugyanis a rádiók, stand-up színpadok és tévék után most már a mozikba is betörnek! Ricky Gervais-nek 2009 vége felé jött ki The Invention of Lying c. filmje, melyet nem fogadott akkora átütő siker, viszont idén áprilisban jön ki (feltételezhetőleg Magyarországon nem...) a Cemetery Junction című mozi, ami Merchant és Gervais első közös mozifilmje. Már megint ketten együtt dolgoznak? Ők írják és rendezik a filmet, ráadásul Gervais játszik benne? Ki az, aki nem kapja fel erre a fejét?! (ráadásul Ralph Fiennes is a főszereplők között van!) Egy minden szempontból fenomenális filmet várok, na persze ez nem az a Másnaposok típusú humor. Nem mintha azzal bajom lenne, csak ha azt mondom, fenomenális, többen biztos erre gondolnak. Erre az exhibicionista, kicsit vadabb, mozgalmasabb, hangosabb humorra. De szinte majdnem biztos vagyok benne, hogy a Cemetery Junction nem ilyen lesz, hanem finom, visszafogott és - legfőképpen - bújtatott, csak úgy, mint a sokszor említett sorozataik. Egyik humor sem jobb, mint a másik, és nem is lehet összehasonlítani, de tényleg ne várjunk olyat kettejüktől, ami nem rájuk jellemző. Ezt fontos észben tartani. A filmet pedig epekedve várom.

Ez volt a Hall of Fame rovat első bejegyzése. Remélem, van azért olyan, akit - ha az előző, Office-os bejegyzés még nem is, de ez - meggyőzött arról, hogy mennyire zseniális, amit ez a két fickó összehoz. A végére pedig úgy gondoltam, beillesztek egy videót, amelyen Gervais és Merchant látható egy futball témájú, pár másodperces szkeccsben. Nincs műröhögés, nincsenek stabil kamerák és díszletek, csak Gervais, Merchant (aka Peter Crouch), és egy törpe. Meg a labda. Élvezzétek a humorukat, és ami még ennél is fontosabb: olvassátok továbbra is az It's... Blogot!;-)

Ricky Gervais: With Peter Crouch & Wayne Rooney - www.youtube.com/watch

A bejegyzés trackback címe:

https://ittts.blog.hu/api/trackback/id/tr581655694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalámi 2010.01.08. 14:28:41

Jó írás! :)

A kövtkező ilyen lehetne mondjuk Hugh Laurie és Stephen Fry, ugyan így, együtt, mivel szinte összetartoznak! :)

DHOPW42 2010.01.08. 14:58:06

Igen, őket mindenképp akarom, bár szerintem külön bejegyzést kapnak. Főleg azért, mert Hugh Laurie önmagában is elég sok mindenben szerepelt, elég sok mindent elért, ez Stephen Fry-ra is jellemző, és szerintem túl hosszú lenne, ha közös bejegyzést kapnának:-D

Lili Marleen 2010.01.09. 18:11:58

Basszuuuuus.... lenyultad az otletem.:(
De ha mar igy van akkor a legjobbakat kivanom, es orulok amiert valaki mas is felfedezte hogy van elet a Monthy Pythonon tul..:)

Es ha mar parok: idevennem Bill Baileyt es Dylan Morant is. Igaz ok nem csak a Black Booksban dolgoztak egyutt de az nekem mar klasszikus.:)

DHOPW42 2010.01.09. 18:28:06

Még azt is el tudom képzelni, hogy te járatosabb vagy a témában, és amennyiben ez a helyzet áll fenn, kénytelen leszlek meghívni téged, mint cikkíró:-D (de ez még a jövő zenéje)

Viszont üdv a blogon, remélem nem okozok csalódást:-D

resn 2010.01.09. 19:17:35

ugye csak szórakozol?
ugye csak szórakozik?
zsír a blog, respect

DHOPW42 2010.01.09. 19:19:25

Köszi, és díjazom a frappáns utalást:-DD
süti beállítások módosítása